Nuna in duhovnik


 

V času Martina Luthra sta v majhni vasici na robu mesta živela duhovnik Milan in nuna Magdalena. Živela sta v župnišču vsak v svoji sobi. Duhovnik je bil znan po dobremu srcu in svojih  mašah. Nuna pa je slovela po svojih dobrosrčnih dejanjih. 


Nekega dne se je v župnišču pripravljal velikonočni zajtrk. Duhovnik je bil zadolžen za mašo in blagoslov prazničnih dobrot. Nuna pa je poskrbela za hrano in pijačo. Magdalena se je še posebej veselila, da bo imela priložnost speči potico, ki je najpomembnejša dobrota.               


Bližal se je čas zajtrka. Ljudje so se zbirali, v kuhinji pa je dišalo po potici. Magdalena je že zaključila s peko potice in se je šla urediti za zajtrk. Takrat se je v kuhinjo pritihotapil lačen brezdomec. Ker je bila potica še edina jed, ki je ostala v kuhinji, jo je vzel. Ravno ko je odhajal, ga je zasačila Magdalena. Povedal ji je, da je lačen in ona se ga je usmilila. V času večerje je Magdalena prevzela krivdo in se zlagala, da je sama pojedla potico, saj ji je preveč dišala. Vsi so jo označili za požrešno in sebično. 


Nekaj dni po zajtrku sta se duhovnik in nuna pogovarjala. Duhovnik jo je vprašal, če je bila ona res tista, ki je pojedla celo potico. Magdalena je nekaj časa premišljevala, če mu želi povedati resnico. Nato pa mu je priznala. Povedala mu je za lačnega brezdomca. Duhovnik je to seveda razumel. Ni bil jezen. Prav nasprotno! Bil je presenečen in ponosen, da je pomagala lačnemu brezdomcu. 












Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novela o lažnivi plemkinji

Obleka

ŽELVA IN ZAJEC