Obleka

Kot vsako jutro se je Paolo odpravil po ozki ulici, ki je vodila do glavne ceste. Bilo je hladno, megleno jesensko jutro in na ulice so prihajali obrtniki. Za svoje delo je dobival borno plačilo, s katerim je lahko preživljal svojo družino. S preprostim življenjem je bil zadovoljen. 

Opazil je, da je bilo na glavni ulici živahneje kot običajno. Po ulici je hodil gospod, ki je nosil elegantno črno obleko, plašč in zloščene čevlje. Na glavi je nosil klobuk. Vsi so pogledovali proti njemu ter ga spoštljivo pozdravljali. Zdelo se mu je nenavadno, da ga vsi občudujejo, ampak se s tem ni obremenjeval. Ko je prišel domov, mu je žena povedala, da se je v sosednjo ulico priselil zdravnik in da vsi hvalijo njegovo opravo ter pravijo, da je imeniten mož. Naslednje dni je vsakič, ko ga je srečal, pomislil na to. Nenadoma je zagledal obleko v trgovini, mimo katere hodi vsak dan. Ko je prišel domov, je na skrivaj preštel prihranke in ugotovil, da si lahko kupi obleko. Morda mu žena, ko ga bi videla v obleki, tega ne bi zamerila. Naslednjega dne se je odpravil v trgovino. Ko je vstopil, ga je krojač posmehljivo pogledal. Paolo mu je povedal, po kaj je prišel, krojač pa se mu je zasmejal in mu povedal, da si obleke zagotovo ne more privoščiti. Paolo je opazil, da je krojačeva obleka podobna zdravnikovi. Nenadoma si obleke ni želel več in je z dvignjeno glavo zapustil trgovino. Odločil se je, da o tem ne bo povedal nikomur.  


Ob prihodu domov so ga žena in otroci kot vedno pozdravili in se ga razveselili. Šele takrat se je zavedel, da je to najpomembnejše. Postalo ga je sram, da si je zaželel tiste obleke samo zato, da bi ga neznanci na cesti spoštovali.  













Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

ŽELVA IN ZAJEC

OBLEKA NE NAREDI ČLOVEKA