OBLEKA NE NAREDI ČLOVEKA

    Anka je skromno dekle, ki zaradi slabega finančnega položaja večkrat doživlja zbadanje in zasmehovanje bogatejših sovrstnikov. Obiskuje srednjo šolo, kjer dijaki niso najbolj spoštljivi do nje. Dnevno so se ji posmehovali, medtem ko si je ona le želela, da bi spadala v družbo.

    Nekega dne jo je pričelo zbadati dekle po imenu Maja. Maja je premožno dekle z zlatimi kodri in modrimi očmi. Njen fant je Matevž; visok, čeden fant, ki se ukvarja s šahom. Tako se je nekega dne Anka odločila, da se vključi v šahovski krožek in se preizkusi v novem športu. Pred začetkom dejavnosti je do Anke pristopila Maja in ji začela pripovedovati o oblačilih. Maja ji je razlagala, kako je prav Ankina majica enaka tisti, ki jo je prejšnji teden darovala Rdečemu križu. Anka se je v tistem trenutku začela opravičevati Maji in ji obljubila, da ji bo majico vrnila. Takrat se ji je bogato dekle pričelo posmehovati in jo žaliti. V tistem trenutku se je prikazal Matevž in se pozanimal, čemu jok nove sotekmovalke. Ko je izvedel za dejanje svojega dekleta, je pristopil do nje in ji razložil, da obleka ne naredi človeka ter da se mora Anki opravičiti. Maja Matevževega nasveta ni upoštevala in se je še naprej smejala.
    Tudi naslednji dan in dan zatem je Maja zbadala Anko, ki  je le brez besed opazovala norčevanje. Vsi sošolci so pričeli posnemati Majo in Anko skupaj osmešili. Anka je vseeno obiskovala šahovski krožek in dobro usvojila novo veščino. Ni se počutila osamljene, saj ji je ob strani stal Matevž. Ta jo je naučil novih šahovskih potez in tako sta se spoprijateljila. Matevž je prepoznal Majino nesramnost, zato jo je zapustil, saj je menil, da se prava lepota skriva v značaju človeka.
    Maja se je kljub prepričanosti, da je ravnala pravilno, le zazrla v ogledalo in si zamislila, kako bi se počutila na Ankinem mestu. Spoznala je, da dela veliko napako. Naslednji dan je Maja prepoznala, da so s sošolci res nadlegovali Anko, zato se je postavila na njeno stran. Sošolcem je razložila, da se morajo podpirati in se spodbujati med seboj, ne pa se posmehovati oblekam, saj je v življenju pomembnejša dobrota kot pa kos oblačila. Opravičila se je Anki ter ji ponudila svoje nove čevlje, saj bi njej več pomenili. Anka je opravičilo sprejela, prav tako pa se je tudi Matevž odločil, da bo ponovno Majin prijatelj. Anka si je oddahnila in sprejela opravičilo vseh sošolcev. 

    Kasneje je potekalo šahovsko tekmovanje, na katerega so prišli Anko spodbujat vsi sošolci. Anka je zahvaljujoč Matevževi pomoči igro zmagala. Vsi so videli, kako bistra je njihova sošolka, ter sklenili, da ne bodo nikoli več obsojali človeka zaradi njegovih oblačil.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novela o lažnivi plemkinji

Obleka

ŽELVA IN ZAJEC