Obleka ne naredi človeka


 Klara je prihajala iz majhnega tekaškega kluba na robu mesta, ki se je danes odpravljal na svojo prvo veliko tekmo. Zjutraj so prispeli na prizorišče tekme, kjer je bilo veliko drugih znanih in prestižnejših atletskih klubov.

Ne samo, da Klarin klub ni bil največji in najbolj znan, tudi njena družina ni bila ravno najbogatejša. Zaradi tega si običajno niso mogli privoščiti najdražje in najboljše opreme, a navkljub temu je na treningih in tekmah vedno dala vse od sebe. Klara je odšla do sodniške mize, da bi dobila svojo številko, ki jo je potrebovala za tekmo. Zraven nje je stalo ošabno dekle, ki jo je zaničljivo opazovalo. Ko se je Klara še podpisovala na štartni list, jo je dekle odrinilo: "Se lahko že enkrat odmakneš?" je rekla.

"Ja, seveda," je vljudno pripomnila Klara.

Ko se je že odmikala, pa ji je dekle reklo: "Zakaj se klubi, kot je vaš, in ljudje, kot ste vi, sploh prikažete na tekme, kot je ta? Tako ali tako nikoli ne uspete, samo čas zapravljate; in če že nič drugega, bi lahko vsaj nosila spodobne superge!"

Klara ni mogla verjeti njenim besedam, zato je samo tiho odšla. Preden je zaspala, ni mogla nehati razmišljati o tem, kar je doživela prejšnji dan. Za dekle, ki jo je tako nesramno ogovorilo, ni še nikoli slišala, bilo pa je videti pa je zelo atletsko in tudi njena oprema je dajala zelo profesionalen vtis.

"Kar bo, pa bo," si je rekla. "Tudi če ne bomo zmagali, ne bo konec sveta."

Naslednje jutro so se vsi zbrali na startu in povedali imena vseh tekmovalk v njeni skupini. Izvedela je, da je njeni nesramni sotekmovalki ime Sofija. Sofija jo je pred startom še nekajkrat ošabno pogledala, potem pa so se pognale po tekaški stezi. Na začetku so vse tekačice tekle skupaj na kupu, sčasoma pa je Klara opazila, da Sofija za njo nekoliko zaostaja. Bili sta v ciljni ravnini in Klara je zmagala!

Na podelitvi medalj je Sofija stala stopničko pod njo. Zelo slabo se je počutila, ker jo je premagalo dekle, ki je bilo opremljeno veliko slabše od nje; slabo pa se je počutila tudi zato, ker jo je žalila glede njenega videza.

Klara je želela Sofiji čestitati, a se ji je Sofija še prej opravičila: "Oprosti, ker sem te prej tako užalila, res si bila izjemna!"

"Vse je v redu," je pritrdila Klara. "Človeka lahko pač včasih napačno presodimo po njegovi obleki."

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novela o lažnivi plemkinji

Obleka

ŽELVA IN ZAJEC