OBLEKA NE NAREDI ČLOVEKA


 Pred davnimi časi, je v mestu Firence živela premožna družina Boccaccio. Bila je najbogatejša družina v celem mestu, saj je bil oče zelo uspešen trgovec, mama pa plemkinja. Imela sta eno hčer po imenu Giovanna. Imela sta jo zelo rada, a sta imela oba zelo močna načela, s katerimi se Giovanna ni strinjala. Načelo, ki mu je Giovanna najbolj nasprotovala, je bila dogovorjena poroka. 

Ko je Giovanna dopolnila 15 let, sta se njena starša dogovorila za poroko z bogatim plemičem Antoniem Cordijem. Giovanna se s tem seveda ni strinjala, a ker je vedela, da njeni starši ne bodo popustili, se je odločila plemiča najprej spoznati. Tako, so se njeni starši dogovorili za kosilo, pri Antoniu doma. Antonio, je bil, skladno s pričakovanji, oblečen v sama zelo draga oblačila, po najnovejši modi. Sicer je bil od Giovanne veliko starejši, a izgledal ni star več kot 30 let. Ob pogovoru z njim, je Giovanna hitro spoznala, da je zaradi svojega premoženja zelo vzvišen. Ker se je ob pogovoru z njim začela dolgočasiti, je vprašala, če si lahko ogleda njegovo hišo in Antonio je naročil svojemu kuharju, naj ji hišo razkaže. Ko je Giovanna kuharja sprva pogledala, oblečenega v predpasnik, s kuharsko čepico se ji ni zdel nič posebnega, a ob pogovoru z njim je spoznala, da je pravzaprav zelo razgledan, dobrosrčen in zabaven. Tudi kuharju je bila Giovanna zelo všeč, saj je menil, da razmišlja drugače od večine bogatih deklet. Tako sta se drug v drugega zaljubila in odločila sta se pobegniti. 


Skupaj sta na dan dogovorjene poroke zapustila mesto in se nikoli ozrla nazaj. Giovanna je spoznala, da ljudi ne smeš nikoli ocenjevati po njihovem izgledu, premoženju in oblekah, saj bi se drugače poročila z vzvišenim plemičem in bi bila celo življenje nesrečna, tako pa je z ljubeznijo svojega življenja, živela srečno do konca svojih dni. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

ŽELVA IN ZAJEC

Obleka