SKRIVNOST PREROČIŠČA DELFI



 Nekega vročega poletnega dne, leta 442 pr. n. št., se je po žitnem polju na obrobju morja sprehajala Theano s svojo mamo Leonthio. Bili sta na poti do preročišča Delfi, kjer je bila Leonthio 13 let nazaj izbrana za naslednjo svečenico, tako kot poprej njena mama in mama njene mame. Theano je svojo mamo občudovala. Odkar je znala hoditi, je Leonthio vsak dan skrbno spremljala do preročišča in jo navdušeno poslušala. Od nekdaj si je želela postati naslednja svečenica in bila je presrečna, ko ji je Leonthio pri desetih letih obljubila, da jo bo za položaj izučila.

Theano se je nenadoma obrnila, ko ji je njena mama pomahala svojo dlan pred obrazom. Leonthio se je zasmejala, nato pa se je zagledala v daljavo. Po nekaj trenutkih premisleka se je obrnila nazaj k Theano, jo pogledala v oči in ji povedala, da se svečenice lažejo. Theano jo je zmedeno pogledala in jo prosila za podrobnejšo razlago. Leonthio je tesno zaprla oči in ji obrazložila, da svečenice ne posredujejo sporočila bogov, temveč si jih le izmišljujejo. Pojasnila ji je, da je vse kar jo je do sedaj naučila bilo le zato, da bi še naprej verjela v svetost preročišča. Theano se je obupana spustila na tla in začela jokati.

Zbudila se je na obali ob sončnem vzhodu. Ozrla se je okoli sebe, a Leonthio ni videla nikjer. Ko se je dokončno prebudila, je vstala in se jezno odpravila k preročišču z namenom, da bi jo poiskala. Prispela je, ko je bilo sonce že visoko nad njo. V preročišču ni bilo sledi njene mame, a je zbrala se je že dolga vrsta ljudi, ki so čakali na Leonthio. Ko so prepoznali Theano kot njeno hčer, so jo prosili, da jo ona nadomesti in se posvetuje z njimi. Theano je tako nadomestila svojo mamo za tisti dan in še mnogo dni kasneje, medtem ko je ta izginila. Theano je vedno mislila, da bo oboževala svoj položaj kot svečenica, a odkar ji je njena mama razkrila svojo skrivnost in nato nenadoma izginila, se je počutila nemirno. Kljub temu, da je veliko ljudem pomagala s svojimi prerokbami, četudi v njih ni bilo niti kančka resnice, se je počutila kot prevarantka.

Nekega poznega večera, ko se je Theano že pripravljala za konec dneva, je v svetišče vstopila bela postava. Bila je visoka ženska, oblečena v belo ogrinjalo. Pristopila je do Theano in jo prosila za nasvet. Theano je nenadoma občutila zelo močen, nenavaden občutek, da mora povedati resnico. Nekaj trenutkov se je opotekala, nato pa je neznani ženski povedala vse. Povedala ji je, kako ji je njena mama povedala svojo skrivnost in nato izginila, kako je lagala ljudem, ki so prišli po nasvet in kako sama ne želi biti več svečenica, a ne ve, kako naj se reši te ogromne dolžnosti.

Skrivnostna ženska je odgrnila svoje ogrinjalo, jo pogledala naravnost v oči in se nasmehnila. Theano jo je nemudoma prepoznala iz nešteto slik in upodobitev, ki jih je videla v svojem življenju. Bila je Atena. Theano jo je s solzami v očeh prosila, če lahko še poslednjič vidi svojo mamo. Boginji se je zasmilila in vzela jo je s seboj med bogove. Tam je Theano zagledala Leonthio, ki ji je Athena podelila nesmrtnost kot darilo, ker je delila resnico o preročišču Delphi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novela o lažnivi plemkinji

Obleka

ŽELVA IN ZAJEC