SOVA IN LISICA



 SOVA IN LISICA

 

Pred davnimi, davnimi časi, sta v gozdu blizu male Provansalske vasice živeli sova in lisica.

Sova je bila marljiva in zelo modra. Vsak dan je pridno okopavala svoj vrtiček, negovala rastline in vzgajala francoske putke. Svoje pridelke je delila z drugimi živalmi, zato so jo imeli prebivalci gozda zelo radi in ji priskočili na pomoč, ko se je znašla v težavah.Lisica pa je bila popolnoma drugačna. Bila je lena, nesramna in zvita. Pridelke je kradla drugim živalim in krivdo vedno zvalila na druge. Ubogi zajček je bil izgnan iz gozdička, ko se je lisica zlagala in trdila, da ga je opazila krasti repo iz sovinega vrta. 

Kakorkoli že, lisica je sovražila sovo, sovi pa se je lisica zdela le malce omejena in jo je imela drugače zelo rada.Z njo je delila svoje pridelke in jo vsako nedeljo celo povabila na čajanko.

Nekega dne pa je bilo lisici dovolj, zato skovala načrt. Odločila se je, da bo sovi vsako noč ukradla eno izmed njenih sveže rejenih putk in jo pojedla, živalskemu svetu pa se zlagala, da o tem nič ne ve. In res je prišel večer, ko se je lisica odpravila v kokošnjak in ukradla sovino putko, naslednje jutro pa se je delala nedložno in nevedno. Tako se je godilo tri dni in tri noči.

Res je, da je bila Lisica očarana nad svojo iznajdlivostjo, vendar je na nekaj pozabila. Sova je nočna žival in je zato lisico vsako noč med krajo putk opazovala in se ji na skrivaj smehljala. Četrti dan je imela sova dovolj in se  odločila, da lisici nastavi past. Poklicala je medveda in ga prosila naj se skrije v kokošnjak ter pričaka lisico, sama pa bo sklicala živalski svet in jih povabila na sojenje. Lisica se je malce čez polnoč vtihotapila v kurnik, tam pa jo je presenetil medved, jo zgrabil in odpeljal na sojenje. 

Ko je pripeljalo lisico pred živalski svet, se je le ta odločila da bo najbolj pametno, če živalim razkrije resnico. Živali so jo razumele, vendar so ji vseeno naložile kazen. Obsodile so jo na to, da nikoli več ne sme lagati, ter da bo do konca svojega življenja vzrejala sovine putke.

Sova in lisica sta se kmalu spoprijateljili, lisica ni bila nikoli več lačna, ubogi izgnani zajček se je vrnil nazaj v gozd, lisica pa mu je vsak dan prinesla svežo zelenjavo.





 

 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novela o lažnivi plemkinji

Obleka

ŽELVA IN ZAJEC