Resnica in laž

Resnica in laž


Nekega dne je živel povsem običajen fant. Star je bil 16 let in obiskoval Gimnazijo Bežigrad. Bil je tudi precej uspešen športnik. Živel je na Viču, blizu Rožnika. Pred gimnazijo je obiskoval Osnovno šolo Vič, kjer se je počutil kot doma. Odraščal je v urejeni družini, ki ga je vedno podpirala in mu stala ob strani. Tudi v gimnaziji se je znašel precej dobro in tudi z ocenami je bil zadovoljen. 

Začelo se je drugo ocenjevalno obdobje in naš fant je bil še vedno prepričan, da mu šola ne dela težav. Pri večini testov se je odrezal dobro in zahvaljujoč svojemu trudu je prejel lepe ocene. Toda vse dobro se enkrat konča. In se tudi je. 

Pisalo se je leto 2012 in konec marca je spomlad dobila že svojo pravo obliko. Sončece je sijalo in ptički so peli in življenje je bilo lepo. Tudi našemu fantu je vse šlo dobro. V šoli je bil še vedno vzoren učenec, na zelenicah pa je s svojimi soigralci vestno nabiral točke. Vendar pa je napočil dan, ko je tudi on zavil s poti, ki si jo je zastavil. 25. marca so v šoli pisali test iz likovne umetnosti. Ker se je naš fant želel odrezati kar se da dobro, se je za test vestno začel pripravljati že 2 dni prej, na isti dan, kot je pisal kemijski test. Na tem je pokazal svoje znanje in zanj prejel oceno 4. Tako je bil poln samozavesti in drvel novim izzivom naproti. 

Naslednji izziv pa se je dokazal za najzahtevnejšega do zdaj. Na testu se tega naš fant ni zavedal, saj je bil prepričan o svojem znanju in tudi test se mu ni zdel pretežak. Tako je odšel domov z mislijo, da nevarnosti ni. Ker je bil petek, se je ob prihodu domov ustavil še v bližnji trgovini, kjer je kupil sladoled. Z dobro voljo je prodajalki pustil napitnino in se odpravil domov. 

Lahko si predstavljate njegovo začudenje, ko je naslednji teden na sredino popoldne odprl šolsko redovalnico in opazil, da zraven petice in štirice v okvirčku z napisom LUM piše enka. Bil je presenečen in prepričan, da nekaj ni prav. Zato je to doma zamolčal in se samo pohvalil z oceno, ki jo je prejel pri geografiji. Mati ga je sicer pohvalila za petico, vseeno pa je vprašala tudi za likovno. Ker se je našemu fantu zdelo pametneje zamolčati, je rekel, da testov še niso dobili nazaj. V petek je test pri pouku natančno preučil in ugotovil, da se profesorica ni zmotila, ko mu je od možnih 30 točk namenila le 12. Še vedno pa je mislil, da bo stvar rešil sam, zato doma ni povedal. Tako je v laži živel nekaj dni, ne glede na to, da ga je njegova mati vsak dan vprašala po oceni. 

Nekega dne pa je prišel s treninga in na vratih ga je pričakala mati. Ta mu je namenila pogled, iz katerega je razbral, da nekaj ni v redu. Pozdravil jo je in se odpravil v kuhinjo. Medtem ko si je pripravljal večerjo, se je pogovarjal z njo. Bila je  pametna ženska, zato je že dalj časa vedela, da nekaj ni v redu. Zato mu je rekla: ,,Mali, slabo novico imam zate". Ker je bil skoraj prepričan, da se je njegova skrivnost razkrila, se mu je smoothie, ki ga je pil, kar zataknil v grlu. Mati pa je nadaljevala: ,,Pogledala sem v redovalnico in opazila nekaj nenavadnega." Še preden je lahko nadaljevala, se je naš fant izpovedal in priznal, da je zamolčal oceno ter pojasnil, da se mu je zdelo to pravilno. Ker je z materjo imel dober odnos, je njegova odločitev ni preveč zmotila in bila je prepričana, da bo oceno popravil. 

Mesec kasneje in naš fant je z malo pretkanosti enko nadomestil s štirico, naučil pa se je tudi pomembne lekcije. Od tistega dne naprej vsako laž, ki si jo izmisli, podpre z dejstvi, prav tako pa jo naredi precej verjetno.

ŽŠ




 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

ŽELVA IN ZAJEC

Obleka

OBLEKA NE NAREDI ČLOVEKA